Tervezési segédlet

A LED szó az angol Light-Emitting Diode (fényt kibocsátó dióda) kifejezés rövidítéséből származik. A világító dióda félvezető anyagból készült fényforrás. A fény úgy keletkezik, hogy a diódára kapcsolt elektromos áram a dióda anyagában levő atomok elektronjait gerjeszti, a felszabaduló energia pedig fotonok formájában kisugárzódik. Ez a sugárzás a hullámhosszától függő fény formájában jelentkezik. LED dióda

DIP LED = Ovális fejkialakítású, hagyományos LED dióda. Színek előállításához 1 piros, 1 zöld és 1 kék LED szükséges, melyek kombinációjából bármilyen szín előállítható színkeveréses eljárással.

SMD RGB LED = Kerek fejkialakítású, modern LED dióda. A piros, zöld és kék színeket önmagában is képes megjeleníteni, ezáltal nagyobb pixelsűrűségű kijelzők is építhetőek belőle.

A pixel (vagy képpont) egy önálló fénypont a kijelzőn. Egy pixel a LED-fal méretétől és jellemzőitől függően állhat 1 vagy 3 darab LED-ből is. A fényújságok esetén 1 LED-es pixeleket alkalmazunk.

Led pixel

A A beltéri kivetítőket általában speciális, úgynevezett SMD LED-ekkel építik. Ezek egyszerre tudják előállítani és kezelni a 3 alapszínt (RGB = vörös, zöld, kék), melyekből az összes többi szín létrejön. Így, mivel egy képpont egy LED-ből áll, szorosabban lehet egymás mellé építeni a pixeleket, aminek a kivetített kép felbontásánál van fontos szerepe.

A kültéri óriás kivetítőknél a nagy pixel távolságok miatt DIP LED-ekből kialakított RGB pixeleket alkalmazunk.

 

Egy LED videó fal vagy fényújság felbontása a pixelek távolságától és számától függ. Minél közelebb vannak egymáshoz a pixelek, annál több fér el egy adott felületre. A kisebb pixeltávolságnak köszönhetően magasabb lesz a pixelek száma, így nagyobb a felbontás, vagyis jobb képminőséget kapunk. A pixeltávolságot milliméterben adják meg. Ez a szám alapvetően befolyásolja a kivetítő képminőségét és főbb tulajdonságait.

Led fal felbontás

Nagyobb felbontás = kisebb pixel távolság. Csökken a minimális látótávolság (homogén képminőség), vagyis közelebbről is élvezhető képminőséget kapunk, kisebb kivetítőn is.

Kisebb felbontás = nagyobb pixel távolság. Nő a minimális látótávolság (romlik a képminőség), vagyis távolabbról élvezhető inkább a kivetített kép a nagy felületen.

A pixeltávolság milliméterben kifejezett értéke megegyezik a minimális látótávolság méterben kifejezett értékével (ha a felbontás 10 mm, a kivetített kép minimum 10 méteres távolságból nézve lesz élvezhető).

 

Fényerő

Fényerő

Hamarosan elérhető lesz a szócikk.

Led fal modul részei

Led fal modul

A nagy méretű led fal kivetítők ún. alap modulokból épülnek fel. A modulok felépítését az adott feladat (fix vagy mobil telepítés) és a telepítés helyszíne (beltér vagy kültér) határozza meg. A led fal modul több kisebb LED panelből, azok vezérléséből, valamint a kiszolgáló tápegységekből és az összekötő kábelekből épül fel.

A fényreklám, LED-fal kijelzőjén szereplő szövegeket és számokat kényelmesen le kell tudni olvasni, ezért nagy körültekintéssel kell kiválasztani a megjelenített karakterek méretét. Ahhoz, hogy a szövegeket, számokat garantáltan jól láthassák, fontos tudni, hogy kb. milyen távolságból szeretnénk, ha jól látszana a reklám. Minél távolabbról kell tudni elolvasni a fényreklám felületén megjelenő információt, annál magasabb karaktert kell alkalmazni.

Olvasási távolság

Minimális olvasási távolság = LED-falon, fényújságon megjelenő szövegek és képek milyen távolságból láthatóak homogén, egységes minőségben.

Maximális olvasási távolság = LED-falon, fényújságon megjelenő szövegek és képek milyen távolságból láthatóak és olvashatóak le kényelmesen.

Amennyiben az a célunk, hogy a lehető legfeltűnőbb fényreklámot tervezzük, azaz az emberek soha ne tudjanak elmenni mellette úgy, hogy ne vennék észre, akkor az adott távolságnak megfelelő típusnál eggyel magasabb verziót kell választanunk.

Az általános helyszínre értelmezett főbb méretek:

Olvasási távolság: 40 méterig - Karaktermagasság: 15 cm

Olvasási távolság: 60 méterig - Karaktermagasság: 25 cm

Olvasási távolság: 120 méterig - Karaktermagasság: 50 cm

A látószög az a maximum szögtartomány, amin belülről a LED-falon kivetített kép jól látható, élvezhető. Ha a látószögtartományon kívülről nézzük a kivetítőt, a kép homályos lehet, a kontrasztok gyengék, a színek torzak.

Ledfal látószög

Úgy határozzák meg ezt a tartományt, hogy a LED-falra merőleges síkból (itt 100% a fényerő) kiindulva megnézik, hol van az a pont, ahol 50%-nyi lesz a fényerő. Mivel ez természetesen mindkét irányba indulva értendő, ez a szögszám megduplázódik, így kapjuk meg a látószöget.

Például egy 5000NIT fényerejű kivetítő látószöge egyenlő azzal a szöggel, ahol 2500NIT fényerő mérhető (mindkét iránynál), a képen szereplő példán látható, hogy ez mindkét irányba 70-70 fok, így kapjuk a 140 fokos látószöget. A látószög a LED-fal vagy fényreklám műszaki paramétereitől és jellemzőitől függ.

Termékeinket széles látószögű és ultra nagy fényerejű LED-ekből építjük.

Moduláris led fal rendszer.

Moduláris led fal rendszer

Hamarosan elérhető lesz a szócikk.

Led fal rögzítése

Led fal rögzítése

Hamarosan elérhető lesz a szócikk.

Energiatakarékos LED megoldások

Energiatakarékos LED megoldások

Hamarosan elérhető lesz a szócikk.

Legfrissebb hírek


LÁTVÁNYOS MEGOLDÁSUNK A DUNA PLÁZÁBAN
LÁTVÁNYOS MEGOLDÁSUNK A DUNA PLÁZÁBAN

A teszt üzemet követően átadtuk Magyarország egyik legnagyobb HD felbontású LED falát a Duna Pláza központi csarnokában.

bővebben

Tervezési segédlet


LÁTVÁNYOS MEGOLDÁSUNK A DUNA PLÁZÁBAN
FELBONTÁS, OLVASÁSI TÁVOLSÁG, RÖGZÍTÉS…

Ha szeretné jobban megismerni a LED-es termékek működését és tulajdonságait, szakmai kifejezéstárunk segítségére lesz.

bővebben

vegye fel velünk a kapcsolatot


  A látnifogod.hu csapata az ön szolgálatában

  Kérjen ajánlatot e-mailben, vagy küldjön üzenetet közvetlenül innen az űrlap kitöltésével. Kérdéseit telefonon is felteheti, munkatársaink mindenben segítenek.

  Központi ügyfélszolgálat

  +36 (1) 788 9964

  E-mail

  info@latnifogod.hu